Boekentips
George Kohlrieser – Laat je niet gijzelen
De auteur Kohlrieser, hij was jarenlang onderhandelaar bij gijzelnemingen en later spreker en trainer voor leidinggevenden en managers. Eigenlijk is het een mooie introductie op zelfleiderschap. Wat kan je doen om in jezelf niet gegijzeld te worden. Wij mensen kunnen makkelijk gegijzeld worden door negatieve gedachten, door oude ervaringen of door de paniek en agressie van anderen. De auteur weet heel goed hoe de menselijke geest werkt. Hij weet veel van de transactionele analyse, een praktische stroming binnen de psychologie. Het boek kan je helpen de dialoog in jezelf en met onderdelen in jezelf te verbeteren en ook de dialoog met andere te verbeteren. Op de achterflap van het boek staat: “mensen zijn niet bang voor verandering, ze zijn bang voor de pijn van verandering”. Hij biedt taal aan de lezer om ondanks emoties, toch in verbinding te blijven zodat emoties niet allesbepalend zijn. Dat blijkt mensen te helpen met meer vreugde en vrijheid in het leven te staan.
George Kohlrieser – Care to Dare
Het boek Care to Dare biedt een verdieping op het vorige boek “laat je niet gijzelen”. Op de kaft van het Engelstalige boek staat een bergbeklimmer die aan een rots hangt en onderaan de rots houdt de zogenaamde “zekeraar” de klimmer vast. Dit is de metafoor voor de steun (care) die nodig is voor de bergbeklimmer om ook te durven (dare). Wanneer de zekeraar ondersteunende teksten omhoog roept. Zoals; ‘je kan het’, of ‘een beetje naar links of zie je die handgreep naar rechts’, zal de klimmer zich gesteund weten en eerder de moed oppakken om verder te gaan. De metafoor werkt ook voor het individu. In ons mensen kan er angst zijn, verdriet en dan helpt het wanneer er een “zekeraar” in ons is die steunende teksten geeft. Dan ben je jezelf tot troost. Wanneer je ontdekt dat je ook zorgende teksten in jezelf hebt, wanneer je voor jezelf een goede basis kan zijn, dan is het makkelijker om uitdagingen aan te gaan. Dit boek gaat dieper in op de principes van zelfleiderschap. Hij noemt dat Secure Base leadership.
Hubert Hermans – Dialoog en misverstand
De gepensioneerde hoogleraar Persoonlijkheidsleer Hubert Hermans heeft een wetenschappelijk psychologische theorie ontwikkeld die hij in het boek Dialoog en misverstand verder uitwerken. Waarschijnlijk herken je de complexiteit in je denken. Hij heeft het over meerstemmigheid. Afhankelijk van de situatie blijkt ons interne speelveld en onze interne set van stemmen zich heel verschillend te tonen per situatie. Dit wonderlijke spel van meerstemmigheid beschrijft hij op een verhelderende manier.